söndag 30 mars 2014

Om livsvärden och tillit

Konkurrens, prestation, kommersialism, jakt på pengar (och lycka?), krig, maktdemonstrationer, längtan efter "gillanden" och "följare", dvs populäritet - det är inte hela bilden av vår verklighet speglad genom media, även om det alltför ofta kan tyckas så.

Nej, det finns annat, som ligger närmare vårt dagliga liv och som jag tror vi alla värderar högst, när vi stannar upp och ger oss tid att tänka efter.  Jag talar om gemenskap, kärlek, vänskap och fred. Och även dessa finns i mediavärlden, så klart!

Häromveckan hittade jag tidskriften Good News Magazine på jobbet, och fick äntligen något värdefullt att ägna mig åt under rasten. Tidskriften vill berätta om goda insatser som görs för att skapa ett bra liv på vår planet, alltså inte endast för sig själv och ekonomiskt. Den vill sprida kunskap och inspiration kring goda nyheter, samt berätta om människor som på olika sätt sprider godhet.

Igår dök ett annat exempel upp, filmen I am , skapad av Tom Shadyac 2012. I intervjuer och fantastiska bilder från såväl djur- som människoriket vill han visa att vi är skapade för gemenskap, inte konkurrens. Han bar fram budskapet om kärlekens makt, och om att det naturliga för oss inte är krig och strid, inte maktkamp och konkurrens, utan samarbete och gemenskap. Darwin talade t ex endast två gånger i sitt verk Om arternas uppkomst om att den bäst anpassade överlever , medan han nämnde kärlek 95 gånger. För att överleva behövde djur, och människan, samarbeta och kunna enas demokratiskt.

Ja, detta vet vi ju. Men varje röst som för fram goda budskap är viktiga, inte minst för att jag som människa ska känna gemenskap med likatänkande, och veta att jag inte är ensam i en överkommersialiserad och konkurrensinriktad värld som kan upplevas som främmande.

Desmond Tutu var en av dem som intervjuades i "I am". För några år sedan läste jag en bok av honom där han förklarade varför dåliga nyheter är de som får störst plats. Det är för att vi förväntar oss det goda av varandra. Vi förväntar oss som av en naturlag att livet ska ge oss det goda, och hoppas att inga olyckor ska hända samt att sjukdomar och fattigdom ska hålla sig borta. Därför blir alla "brott" mot det goda en nyhet, något som bryter det idealmönster vi vill leva med.

Här tycker jag vi börjar närma oss begreppet tillit. Tillit innebär att vi litar på varandra och på att medmänniskan vill oss gott. Utan tillit till varandra blir däremot livet en kamp, om uppmärksamhet, om kärlek, om makt och pengar. Tillit i det digitala samhället var temat för förra veckans Filosofiska rummet - ännu ett tips för dem som liksom jag funderar kring dessa frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar