onsdag 25 februari 2015

Tidernas olika attribut

Isen har vikt från sjökanten och gett en flik av öppen sjö närmast land. Koltrasten sjunger, enstaka måsar vågar sig på några sommarlika skrin. Fåglarna är vårens attribut, som känns så uråldriga och så hemtama. Att höra ett för länge sedan tystnat ljud igen väcker något inom mig, liksom doften av jord eller synen av den första vårblomman.
   Antika gudar och historiska personer har attribut som hjälper oss att förstå vilka de är och vad de står för. Vi lär oss betydelsen och tar med dem i vår tolkning av världen, kulturen och samhället.

Andra attribut är mer förgängliga och föränderliga. Modet förstås, med sin föränderliga klädstil. Ja, inte alltid så personligt föränderlig, för vissa verkar ha samma stil genom hela livet. Men de flesta av oss har inte samma typ av väska idag, eller hatt, eller kläder.

Men så finns det sådant som är väsentligt annorlunda. Förr var en cigarett i handen en osviklig markör för den som ville vara tuff. Cigarretten gav en anledning att närma sig gänget, eller hjälpte en att stå nonchalant för sig själv och blåsa rökringar. Idag ser vi istället en smartphone i var mans hand. Är den av rätt märke är det ännu bättre, och då en tydlig markör av vem man är.  Särskilt bland ungdomar blir den ett sätt att visa att man är en som vet vad som gäller, och som vet vad man ska lägga pengar på. Smartphonen betyder också att du alltid har något att vända blicken mot, något att hålla i handen, något att ty dig till. Smartphonen inger attityden av att du är oberoende och stark - fast egentligen väldigt beroende, precis som cigaretten gjorde.

Det är säkert oändligt mycket bättre för hälsan att ha en mobil i handen än en cigarrett. Det förefaller mig, som att största risken är att man missar mötet med sig själv och med sina egna tankar och reflektioner. Nog så allvarligt! Men jag tror, att det rättar till sig med tiden.

Det finns andra attribut som jag hoppas ska förändras i en mer hälsosam riktning. Bilen, den kanske största statussymbolen av alla, och ett attribut som visar vem vi är på vägen, borde det väl vara dags att ersätta med cykeln? Inte minst i staden, där det märkligt nog kör runt en mängd bilar som tycks gjorda för landsbygden, men ägs och körs av dem som vill visa hög status bland de boende i staden eller den fina förorten. Kanske ett sätt att visa sin tillhörighet till landsbygden och stora lantgårdar eller slott? Ja, vad vet jag. Ett attribut som är svårt att missa är det i alla fall, och tanken på miljön och fördelen med att passa på att få motion medan man transporterar sig är nog långt borta för dem som kör dessa bilar.

Jag vet att bilen är praktisk i många fall, och oumbärlig för dem som bor på landet. Jag vill absolut att vi ska ha en levande landsbygd och att folk ska kunna bo där. Men väldigt många som bor mer centralt borde kunna avstå bilen och istället skaffa sig en snitsig cykel! Den kan bli ett riktigt fint attribut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar