lördag 30 juli 2011

Gemenskap och utanförskap

Ser på minneskonsert för offren i Oslo och på Utöya. Den förmedlar en så fin och stark känsla av att vi måste hålla ihop och dela tankar och känslor kring det som hände förra veckan. Musik och texter kan här, som alltid, fylla våra hjärtan och sinnen och hjälpa till att ge uttryck för och tolka det vi känner.
   Mitt i detta goda kan jag ändå inte låta bli att erinra mig de nyheter av mörkare slag, som allteftersom har berättats för oss, om dem som håller med eller  t o m hyllar Anders Behring Breivik. Det finns de som förstår honom och menar att hans agerande bara är en konsekvens av en felaktig politik som tillåtit alltför mycket invandring. Att vilja förstå en gärningsman är en sak, men hans agerande kan därför inte automatiskt ursäktas. Oskyldiga ungdomar, som visserligen tillhörde ett av Breivik hatat parti, dödades kallblodigt. Det kan aldrig vara ok att mörda på det viset!
   Och hur handskas vi med detta, att alla inte känner delaktighet i den demokratiska öppenhet som vi lever i? Hur ska vi ställa oss till dem som avvisar ett mångkulturellt samhälle? Hur ska vi undvika att motsättningarna ökar? Detta är svåra frågor som inte får glömmas bort eller slätas över. Vi, och framför allt alla makthavare, måste våga ta itu med dessa frågor, prata om dem och försöka hitta vägar som leder mot ett mer medmänskligt samhälle, där alla känner tillhörighet till den gemenskap som bl a konserten i Oslo är exempel på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar