lördag 18 juni 2011

Brinnande lön

Idag skrev Gustaf Fridolin i DN om att lärarlönerna måste höjas så att läraryrket blir mer attraktivt, vi får fler sökande till lärarutbildningarna, och fler lärare som brinner för sitt arbete.
   Det är självklart ett utmärkt förslag, läraryrket är viktigt och måste värderas mer. Att utbilda och fostra barn och ungdomar kräver engagemang och intresse för ungas utveckling. Det är ett komplext arbete där man inte bara ska undervisa utan även verka mot mobbing, för jämställdhet mellan pojkar och flickor, mot rasism och främlingsfientlighet, för ett gott samarbete med föräldrar etc. Man ska också dokumentera sin undervisning och elevernas utveckling samt vara kunnig i vilka åtgärder som krävs för barn med särskilda behov av stödåtgärder av olika slag. Varje elev ska mötas på sin individuella nivå och erbjudas stimulans och lämplig undervisning så att var och en kan nå så höga mål som möjligt. Som sagt, ett komplext arbete med höga krav från såväl elever, föräldrar och samhälle. Tyvärr har läraryrket varit undervärderat både lönemässigt och statusmässigt. En väg att höja statusen är förstås lönen!
   Men, det finns fler aspekter av yrket. Det är ett kreativt jobb som kräver tid för planering, reflektion, inspiration till hur man fångar elever i ständigt nya lektioner, samt utvärdering av den egna undervisningen och av elevernas kunskaper. Och här skulle jag vilja se mer än bara en löneförhöjning. Gärna högre lön, men först bättre arbetsvillkor så att man orkar med alla krav som ställs!
   Ingen eld kan brinna utan luft. Jag menar, att luften saknas i läraryrket idag. Vi får inte tid att andas och tänka efter vad vi håller på med. Ständigt på språng mot nya elever, nya lektioner, är det inte lätt att behålla inspirationen och förmågan att fängla. 5-6 gånger per dag ska batterierna vara fulladdade för att möta 20-30 elever per lektion. Inte undra på att lärare är ett av de yrken där utbrändheten är stor, och där många vill och försöker söka sig bort. Då hjälper inga löneförhöjningar ... kvar blir bara aska. Istället är det dags att inse att vi måste ha luft för att kunna hålla elden brinnande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar