lördag 18 februari 2012

Tid och råd

Så, för att anknyta till förra inlägget, vad finns det för vägar att gå? Hur gör man för att kunna jobba länge? Hur skapar man en bra balans genom hela livet, så att man fortfarande har lust och energi kvar att arbeta högre upp i åldrarna?

Ett bra förslag framfördes av Bodil Jönsson i DN häromdagen. Hon, som intresserat sig för hur vi använder vår tid och hur vi kan handskas med den, om hur vi och omvärlden förändras och som ser så klart på både teknikutveckling och människans behov (se t ex DN i somras), hon har ett förslag som innebär inrättande av s k "horisontråd" där man som äldre skulle kunna få rådgivning om vilka yrkesvägar som är möjliga att ta, om arbetet börjar kännas alltför tungt.

Idag saknas all sån rådgivning, om man inte är arbetslös. Att Arbetsförmedlingen prioriterar de arbetslösa är väl bra. Men vart vänder man sig om man har ett jobb där kanske såväl karriärvägar som möjlighet till lugnare arbetsuppgifter saknas? Om vänner och familj inte kan göra mer än att lyssna? Ett horisontråd skulle vara utmärkt! Bodil Jönsson borde bli äldreminister med fokus på arbetslivet, i alla regeringar oavsett partifärg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar