tisdag 30 december 2014

Vad är läsning?

(En enkel text utan anspråk på att vara heltäckande - förstås!)

Frågan i rubriken är förstås retorisk, alla vet ju vad läsning är. Man avkodar en text av något slag, den må vara kort eller lång, och tanken är att man också ska förstå den, dvs avkoda den rätt.

Spelar det då någon roll vad man läser? Att kunna läsa är viktigt för att ta del av information och nyheter, för att läsa textremsor på film och tv, för att veta vad det är man handlar osv. Men sen då, spelar det någon roll? Om jag läser instruktioner till ett spel på internet, eller korta nyheter i gratistidningen, det är väl lika bra som att läsa långa tråkiga böcker? Eller varför läsa, när man kan se filmer istället?

Men om man tror detta är allt vad gäller läsning, då har man missat något. Väldigt många texter skrivs inte bara för att förmedla information, nyheter och händelser. Det finns förstås böcker som bygger endast på en spännande handling, men oftast finns det mycket mer även i dessa verk. Det finns saker som är underförstådda i både faktaböcker och skönlitteratur, som man förväntas förstå genom tidigare kunskaper eller genom att man får tänka lite själv, dra slutsatser om hur något förhåller sig eller fantisera om hur det ska gå.

I själva verket är de bästa böckerna oftast de som ger utrymme för läsarens egna tankar, där man inte "skrivs på näsan" vad allt betyder utan där man själv får möjlighet att t ex gissa vem mördaren är innan det skrivs ut. Spänningen i texten bygger på författarens möjlighet att hålla oss i väntan, att dra ut på det han/hon vill berätta och samtidigt kanske förmedla insikter om andra sätt att leva än vårt eget, vi får vet mer om andras tankar och sätt att se på verkligheten, eller ta del av deras drömmar, framgångar eller tillkortakommanden.

Vi kan jämföra våra liv, vi kan se att kanske även vi har möjligheter, vi kan få hopp och tro inför framtiden, vi kan slås ner och vara ledsna eller arga en stund, när något tråkigt hänt i en bok, vi kan få tröst. Vi kan uppleva så många fler liv, och göra det inifrån, med utrymme för tankar och möjlighet att stanna upp, på ett helt annat sätt än när man ser en film. Det är därför jag gillar läsning, och tycker att det är den viktigaste kulturyttringen i vår värld! För den är så enkel att ta med sig, så relativt billig (det finns bibliotek!), så lätt att pausa i när man är trött, så enkel att plocka fram igen när man åter har tid. Den är tillgänglig för alla, utan annan entréavgift än läsförmågan. Jag älskar även teater, gillar många filmer, går ofta på museer och ser på konst (även den ger mycket utrymme för egna tolkningar), lyssnar mycket på musik. Alla behövs, men boken är oöverträffad. Tryckt, digital eller uppläst, det spelar ingen roll, även om jag själv föredrar den tryckta formen.

Boken är bara bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar