fredag 22 april 2011

Långfredag

Långfredag idag, och visst är det märkligt att vi än idag minns den man som kortfästes i en stad långt härifrån, för snart 2000 år sedan. Ingen annan har haft ett sådant inflytande i det vi kallar västvärlden. Konst, musik, litteratur, tankar ... hans budskap och liv har präglat och påverkat så många viktiga delar av livet. Ja, själva kärnan, det som jag menar är att leva:  kärlek, medmänsklighet och humanism, den kärnan härrör ur Jesu ord. Det är ord som fortfarande lever i den värdegrund som bl a jag är satt att förmedla till unga människor.

Vi är nog inte alltid medvetna om att kristendomens budskap finns så levande omkring oss. Vi hittar förstås liknande kärleksbudskap i andra religioner. Buddha har många ju likheter med Jesus i det han säger och står för. Jag tror att en anledning till att många västerlänningar attraheras av österländskt tänkande och t ex buddhism, samtidigt som man tar avstånd från religion och kristendom, är att där finns ingen gud, som man kan uppfatta som dömande och orättvis. I buddhismen finner man istället ett meditativt liv där andligheten får en naturlig plats. Kanske passar det också vårt individualistiska samhälle bättre, att ha en tro där du går in i dig själv, än att ha en tro där du ber om hjälp från högre makter.

Jag tycker ofta att det verkar som att man blandar ihop tro och kyrka. Tron är din egen personliga, och du går till kyrkan för att finna gemenskap med andra som har (ungefär) samma tro. (Ungefär, eftersom tron är personlig och kan skilja sig, ibland ganska mycket, mellan olika personer.) Kyrkan står för organisationen, och tyvärr har den genom tiderna alltför ofta missbrukat sin ställning. Det gör att många, än idag, har skräckbilder av dömande präster och en kyrka som stridit för sin sak och en maktposition, och som velat sprida sitt ord på ett ibland brutalt sätt.

Såväl kristendom, judendom som islam, liksom de österländska religionerna, har en kärna av att man ska älska sin nästa och göra gott mot andra människor. Det är det budskapet som vi alla kan ta fasta på, oavsett tro eller icke-tro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar