lördag 1 juni 2013

Maskerad i en öppen tid

Idag är det inte ovanligt att folk maskerar sig när de deltar i olika manifestationer. Guy Fawkes-masken har t ex blivit populär och ses i många sammanhang. Ursprungligen var den symbol för mannen som deltog i ett uppror mot brittiska parlamentet, men numera används den av många som vill protestera mot myndigheter, bank och makt av olika slag. Och maskerade rånare eller brottslingar har väl alltid funnits. Rånarluvan kan också vara användbar under kalla vinterdagar för att skydda sig mot pinande vind på fjället, förstås!

Det jag funderar på är att vi i vårt till synes öppna samhälle, där vi delar privatliv hej vilt över nätet, och där man får vara beredd på att bli fotograferad, filmad eller avlyssnad nästan varsomhelst (tänk bara om alla hade de nya Google-glasögonen där man kan filma nästan obemärkt, bara genom att säga till glasögonen att göra det, och ny avlyssningsutrustning, genom exempelvis en vilande mobil, vilket lär vara på väg), så har vi ändå behov av att vara privata och gömma oss. Man vill och vågar inte visa sitt ansikte när man protesterar mot något, utan sätter på en mask av något slag. Sen sätter man sig kanske vid datorn och utsätter någon för nätkränkning eller mobbing under ett anonymt namn.

Jag tycker inte alls det är konstigt att man vill värna ett privatliv och ha sin egen sfär. Men jag ser det som ett trendbrott, att medan vi förr höll känslor inom oss eller enbart delade dem med nära vänner eller familj, och öppet talade om våra åsikter och vågade stå för dem i debatter, så är det idag tvärtom. Man delar känslor och privatliv, men gömmer sina åsikter. Man är rädd för polaritet och konflikt. Och även i partipolitik märks det: alla partier verkar idag tycka samma sak för att inte stöta sig med någon väljare - men under den maskerade ytan, med eller utan synlig mask, hyser man åsikter som man inte vågar stå för, eller kanske känner att man inte klarar av att debattera och argumentera för.

Det är möjligt att jag nu hårdrar min analys en aning, men det står jag för, i så fall!

(Guy Fawkes-masken kallas även "V for Vendetta-mask", efter filmen där den förekom.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar