onsdag 4 september 2013

Statsbesök

Vi har gått in i september men sommarvärmen dröjer sig kvar. Ett upphaussat besök av Barack Obama förändrade Stockholms gator idag, ja inte bara gatorna inne i stan utan även längs hela vägen från Arlanda där man stängde av broar, undergångar och vägar, allt för att skydda den man som har så mycket makt men som just därför ett tänkbart mål för terrordåd. I detta med livets skörhet är han lika maktlös som vi alla, och behöver mer skydd än någon.
   Att så många dessutom skulle vara intresserade av att se en svart bil åka förbi trodde jag inte, men rapporterna på tv talade sitt tydliga språk, med bilder på folk som kantade vägarna och tog kort som nog inte blev så tydliga. Till och med Göran Greider ville visst vinka, efter att först ha läst upp en dikt som väl egentligen var kritisk mot det stora landet och dess politik och makt. Och elever ville under lektioner följa planets väg på datorn, som om detta att följa en symbol som flyttar sig på en karta betyder något.

Själv har jag funderat kring dagens nyhet att Sverige ger asyl till alla flyktingar från Syrien, en nyhet som kom samma dag som vi tar emot den president som kanske kommer angripa just det landet för att visa att kemisk krigföring inte tolereras. Är detta dubbelmoral, eller är det ett sätt att markera var vi står? Jag förstår inte. Jag är bara förundrad över dagens händelser och nyheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar