torsdag 31 maj 2012

Det viktiga

Visst är det konstigt att vi rätt ofta ser mer till fel, eller skönhetsfläckar som jag skulle vilja kalla det, än till allt som är positivt! Livet har så mycket gott att ge oss, och vi är alla bra, unika och värdefulla, var och en på sitt sätt. Jag tror alla vet det, inom sig. Ändå är det ofta småfel som upptar vår vardag. Vi är inte snygga nog, rika nog, duktiga nog ...

På jobbet hör vi oftast om saker som behöver förbättras. Självklart ska vi se framåt och åtgärda sånt som inte fungerar. Men måste vi därför glömma bort allt det som vi gör bra? Ett litet fel tillåts överglänsa en massa som redan fungerar utmärkt. Elever som gjort stora framsteg kanske ändå tycker att deras betyg inte är bra nog, och personal känner sig ofta otillräckliga.

Jag vill dra en lans för att vi ska tala mer om allt som är bra, roligt, utmärkt, positivt! Se på dig själv med milda ögon och minns allt det du gör som är bra. Ta fasta på berömmande ord (även om de inte känns helt sanna) och lägg undan förtreten över misslyckanden. För nog är det väl ändå så, att vi utvecklas mer av beröm än av kritik? Uppmuntran får oss att känna oss bra, medan dåliga omdömen kan stämma ner humöret. Allt det du gör är inte bäst, men det är bra nog!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar