torsdag 26 juli 2012

Fria iakttagelser

Ibland gör man av en slump iakttagelser som kan vara både oväntade och humoristiska. Det hände mig senast idag, när jag genom bussfönstret fick syn på en tjej i en bil. Hon hade stannat vid trafikljusen, och hennes huvud guppade frenetiskt åt olika håll. Jag tänkte att hon säkert lyssnade på musik, troligtvis något rätt rockigt eller i alla fall svängigt med tanke på intensiteten i hennes rörelser. Håret var svart och halvlångt, och hon bar en svart t-shirt, det var allt jag hann se innan bussen passerat och hon försvann ur mitt synfält. Kanske lyssnade hon på sin favoritlåt, kanske var hon glad över att vara på hemväg från jobbet och njöt av friheten i att släppa loss.

Jag har just läst Kristian Lundbergs Yarden (äntligen!) där han bl a beskriver friheten kontra behovet av försörjning. Under drygt ett år tvingades han av försörjningsskäl tillbaka till det kroppsarbete han trodde han hade lämnat för gott. Det var hårt slit på en arbetsplats där han tillhörde dem som var lägst i rang, de inhyrda som inte kunde vara säkra på att få jobba varje dag. Trygghet och rättvisa saknades, det som fanns var ett tvång att sköta allt minutiöst noga och samtidigt se till att hinna med alla uppgifter under dagen, annars kunde det hända att inte bara man själv utan hela arbetslaget "straffades" och blev utan jobb några dagar. Kanske man t o m fick sparken.

Jag tänker att livet är lite av en balansgång mellan friheten att slänga med håret i en bil, och tvånget att försörja sig. En del har förstås jobb som de trivs med. Kanhända har de också viss frihet att disponera sin tid så att visserligen jobbet finns kvar till morgondagen om de har "en dålig dag", men de får ändå behålla sin anställning. Andra har jobb som de inte trivs med, eller jobb där de inte kan lägga upp arbetet efter sina egna förutsättningar just den dagen. Det är ofta fysiskt krävande eller monotona arbeten. Oavsett vilket jobb man har är det ändå väl att de allra flesta idag har lagstadgad semester med lön, då vi kan njuta av friheten att själva bestämma över vår dag och vad vi ska göra. Nog kan det bli så att vi ibland gör något som någon annan ber oss om, även när vi är lediga, men vi har oftast frihet att bestämma om vi vill eller inte. Och ibland kanske vi inte gör något alls, vilket är väl så viktigt! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar